Жителям сільської місцевості деколи не вистачає ідей для додаткового заробітку, адже стільки є і можливостей, і вільного часу. Чому ж їм не почати вирощувати гриби шиітаке, які відомі не одне сторіччя. Цей гриб прийшов до нас з Китаю і Японії і так вже всім сподобався, що на сьогоднішній день вирощування його перевищує 150 тисяч тонн в рік.
На смак він сходствует з білим грибом або шампіньйоном, на прилавках можемо побачити її в свіжому або сушеному вигляді. І зауважте сушка, є найдешевшим видом переробки товару. Гриб дуже корисний для всіх людей. Його якості славляться на весь світ. Він сприяє зниженню ризику атеросклерозу, тому що зменшує ступінь холестеролу в крові, та найголовніше, знижує можливість появи пухлин і піднімає імунітет. Одним словом, це відмінна ідея для початку власного бізнесу в селі.
Вирощування шіїтаке відбувається за допомогою дерев'яних чурбаків, з корою, а цього матеріалу у нас дуже багато в країні. До речі, при вирощуванні грибів є деякі тонкощі. Ліс, наприклад, для грибів рубають у середині осені та весни, це пояснюється тим, що кора в ці періоди тримається міцно. Вимірюйте вологість кори, вона повинна бути не менше 35% і хороше освітлення. Чесно кажучи, люди навчилися вирощувати і на субстратах, до складу яких входять тирса дерев листяних порід з різними домішками.Таким чином, збільшується швидкість росту грибів, так як в такому субстраті міститься велика кількість необхідних речовин. Але не думайте, що це все, адже доведеться ще трохи вкласти гроші в справу, для його подальшого процвітання.
Для створення субстрату вам знадобляться такі матеріали: тирса і тріска в рівних частинах, висівки, гіпс, поживні добавки. Останні інгредієнти принесуть величезний внесок для розмноження міцелій і підвищать урожай. Деякі досвідчені грибівники замість добавок використовують різні зернові культури, такі як: рис, пшениця, просо, ячмінь, а також насіння і борошно бобових культур, та інші харчові відходи. Їх кількість також може змінюватися в залежності від факторів.
Першим етапом вирощування буде термічна обробка, а саме пастеризація і стерилізація. Потім всі інгредієнти перемішуються. Після в підготовлений грунт висаджується міцелій, потім відбувається інкубаційний цикл в закритих пакетах, приблизно 60 днів. Далі у цих ємностях проробляються отвори, ніж збільшується повітрообмін і вологість. Ну а після всього зробленого можна збирати урожай.
Плюси цього гриба вже давно знайомі всім, але найголовніше – потрібно багато вкладати грошей на цей бізнес. Вони невибагливі у вирощуванні. До того ж їх переробка досить дешева – сушка. І при всьому при цьому мають відмінний смак!
Ви скажете, що гриби шиітаке в нашій країні не дуже відомі, але давно ми їмо ківі або гливи? Ось саме, не давно на наші столи з'явилося дуже багато різних екзотичних продуктів. Але не пройшло і так багато часу, як вони стали усіма улюбленими. Підводячи підсумки, ми можемо сказати одне, лише вам вирішувати займатися відомою справою або почати зовсім новий бізнес в селі, де, поміркуйте самі, конкурентів у вас точно не буде. Тому, не бійтеся зайнятися чимось абсолютно незнайомим для наших людей, експериментуйте і нехай фортуна цьому сприяє.