Сьогодні навіть в маленькому містечку є магазини, де можна купити все, що душа забажає. З масовою появою супермаркетів, які у великому мегаполісі розташовані на кожному кроці, і розвитком передових технологій виробництва та зберігання продуктів, чоловік придбав можливість купувати будь-які фрукти, навіть самі екзотичні, круглий рік, з можливістю зберігати їх вдома необмежений час.Яблука, полуниця, виноград, банани, які не псуються тижнями і виглядають незмінно добре, вічнозелена петрушка, кріп, зелена цибуля – все це викликає підозру і обурення у тих батьків, які не можуть давати своїм дітям такі «корисні» продукти. Люди, які піклуються про своє здоров'я, ставлять на перше місце екологічну чистоту продуктів харчування і не звикли довіряти гарним упаковок і зовнішньої привабливості. Коли мова йде про повноцінне харчування, полиці супермаркетів не завжди можуть запропонувати свіжі та натуральні овочі, фрукти і зелень.Для багатьох людей вже не секрет, що їх потрібно мити не просто водою, а з миючим засобом, оскільки все, що красиво блищить, може бути оброблено дуже небезпечними речовинами.
Натуральність і екочистота рослин з грядок, сумлінно вирощених приватними виробниками, є вагомим і, мабуть, єдиним аргументом на їх користь. І якщо вибирати між магазином, де кріп не має ні запаху, ні гарантії натуральності, і ринком, де вирощена на грядках зелень приємно пахне і не викликає страху у покупця, то звичайно, людина, яка цінує своє здоров'я, віддасть перевагу ринку.
За кордоном органічне виробництво набуло масового характеру вже давно. Але там екологічно чисті продукти мають високу вартість. А на вітчизняному ринку фермери насилу витримують конкуренцію. Але оскільки плюси в придбанні товарів безпосередньо у виробників все ж є, навіть у наше століття високих технологій щодо вирощування зелені на продаж можна задуматися всерйоз.
Щоб ця бізнес-ідея приносила хороший дохід, потрібен стартовий капітал. Але можна почати з додаткового доходу.
Дуже добре, якщо ви живете в приватному секторі. Для того щоб вирощувати петрушку, кріп і зелена цибуля, вам вистачить кількох грядок. Це процес нетрудомісткий і навіть дуже приємний. А потім, якщо все буде складатися успішно, можна буде розширити територію посіву. Вирощування зелені має сезонний характер. Кілька місяців вам вистачить, щоб зрозуміти, скільки ви зможете заробити, і є сенс займатися цим в майбутньому. До того ж, за один сезон можна кілька разів зібрати врожай.
Ще одним плюсом даного бізнесу є низький питома вага товару, а це означає, що вам не обов'язково мати свій автомобіль для його транспортування на місце продажу.
Для успішного розвитку справи вам доведеться вирішити непросту, але дуже важливе питання: знайти гарне місце на ринку міста. Оскільки кращі місця вже зайняті, а домовитися з орендарями проблематично, може виникнути потреба вставати ні світ ні зоря і їхати на ринок, щоб за кілька годин до початку торгівлі зайняти хороше місце.
Можна доручити цю роботу підростаючому поколінню. Це прекрасна можливість під час канікул зайнятися корисною справою, привчити себе до праці і заодно вирішити проблему кишенькових грошей.
Якщо ви маєте намір зайнятися цим бізнесом серйозно і надовго, вам доведеться виконувати великий обсяг роботи: укладати договори, знаходити постійні точки реалізації, будувати теплиці. Якщо розглядати цю діяльність як додатковий заробіток, товар можна реалізовувати через посередників, але в цьому випадку ви втратите половину виручки.
Розглянемо варіант додаткового доходу. Вкладення мінімальні: потрібно купити насіння і підготувати грунт. Перед початком робіт уважно вивчіть біологічні характеристики культур, які ви збираєтеся вирощувати. Це може бути не тільки петрушка, кріп і зелена цибуля, а та інша зелень, як кажуть, на любителя: базилік, кінза, селера, м'ята, щавель, салат, пастернак.
Слід враховувати те, що приходить час, коли зелень масово виростає у всіх городах і дуже дешевшає у зв'язку з цим. Тому є сенс посадити кілька грядок зелені з інтервалом в 2-3 тижні.
Витримати конкуренцію вам допоможе хороша якість товару і прийнятна ціна, не вище ринкової. Важливо вибрати зручне і багатолюдне місце для торгівлі. Можливо, спочатку доведеться поторгувати на різних ринках міста, перш ніж ви зможете зупинити свій вибір на якомусь одному. Але краще заздалегідь, поки ваша зелень підростає, пройтися по всім торговим майданчикам для вивчення їх наповнення точками продажу зелені.
Коли всі ці питання вирішені, а зелень вже виросла, наступний крок – підготувати її до продажу. Краще зробити це з вечора. Будьте готові до того, що цей процес через брак досвіду може зайняти багато часу.
Зелень треба зірвати, перебрати від бур'янів, помити, а потім зібрати в пучки. Потрібно намагатися робити пучки середнього розміру і однакової величини. Зелену цибулю і кріп краще очистити від коренів для надання їм товарного вигляду. Краще працювати в гумових рукавичках. Готовий товар потрібно упакувати в поліетилен і ще з вечора скласти в сумки, оскільки доведеться вставати дуже рано.
Не забувайте, що з ранку прохолодно. Обов'язково візьміть з собою на ринок теплий одяг, нитки, ножиці, рукавички, розприскувач з водою, щось перекусити і яке-небудь покривало, щоб застелити торгове місце. Заздалегідь запасіться дрібними грошима, щоб можна було завжди дати здачу і не втратити покупця. Коли приїдете на ринок, познайомтеся з сусідами, поцікавтеся ринковою ціною вашого товару, але не засмучуйтеся, якщо з вами будуть розмовляти неохоче, ви ж все-таки конкурент. Робота на ринку вимагає доброзичливого ставлення не тільки покупцям, а й до конкурентів.Якщо вам потрібно відлучитися, сусід, з яким вам вдасться подружитися, зможе доглянути за вашим місцем.
Спілкуйтеся з покупцями по-доброму, ненав'язливо, з посмішкою, будьте щирим. Коли торговий день підходить до кінця, не йдіть з ринку першим, якщо у вас залишився товар. Його можна забрати додому або продати за безцінь.
Продаж зелені – це непогане джерело додаткового доходу. Якщо ви отримуєте задоволення від самого процесу вирощування зелені, якщо вам подобається заробляти гроші чесним і благородним шляхом, адже натуральні продукти будуть цінуватися з кожним роком все більше і більше, то в подальшому можна буде зайнятися більш масштабною діяльністю, наприклад, вирощувати троянди або полуницю, а там і відкрити свій магазин. Кожен успішний бізнес починався з простих кроків і пізнавався у праці і до любові до своєї роботи, товару і його споживачам.