Індикатор RSI – Що він з себе представляє

Індикатор RSI - це один з індикаторів технічного аналізу.

Індикатор RSI - Що він з себе представляє

Осцилятор, за допомогою якого можна дізнатися рух індексу інерції. Графічне відображення даного індексу будується на основі значень відносної внутрішньої сили певного активу. Це може бути контракт, або фонд. Це може бути навіть в цілому ринок.

В цьому і полягає головна відмінність даного індикатора від інших елементів технічного аналізу, таких як, наприклад, індекси відносної сили ринкових суб'єктів. А взагалі концепція даного індикатора говорить нам про те, що будь-який рух, в яку б сторону воно не було, рано чи пізно все одно закінчиться. Причина проста - зміна напрямку.

Я не буду морочити вам голову розумними промовами. Я постараюся коротко і по справі. Отже, самі по собі індикатори RSI виглядають як згладжені криві. Дана крива постійно змінюється в діапазоні від 0 до 100 по осі ОУ. Але з досвіду можу сказати, що в моїй практиці не було такого, щоб RSI досяг меж

Взагалі, здавалося б, що сам індикатор досить простий. Це так, але є «АЛЕ». Є у нього певні особливості, які необхідно обов'язково враховувати. І трейдерам бажано враховувати ці особливості.

Тепер «задвінь» вам трохи за теорією ймовірності)) Індикатор RSI знаходиться в діапазоні 100%. Тобто, від 0% до 100%. Коли лінія індикатора опускається нижче позначки 30%, то це означає, що ринок перепроданий. Вище 70% - перекуплений.

Параметрів тут зовсім мало. А якщо бути точніше, то він взагалі один. Це кількість врахованих переходів. Значення для кожного індикатора найкраще підбирати виходячи з використовуваної вами стратегії Форекс. Сенс підбору значення, яке буде влаштовувати саме вас, полягає в тому, що в одних умовах значення можна трактувати так, а в іншому - інакше. Ось тому стратегія - первинна, індикатори вторинні. Коли ви будете знати, як ви будете торгувати, ви вже будете шукати ті елементи, за допомогою яких зможете реалізувати свою стратегію.

Налаштування індикатора

Тепер давайте коротко пробіжимося з налагодження. Я розгляну на прикладі використання торгово-аналітичної платформи MetaTrader 4. Вибрали RSI, потім - «Вставка» - «Індикатори» - «Осцилятори» - «Relative Strength Index» або «Навігатор» - «Призначені для користувача індикатори» - «RSI». Ну а тепер давайте подивимося, як налаштовувати індикатор. Відразу хочу попередити, що бажано внести зміни в наступні параметри:

«Загальні»

Тут можна нічого не мудрувати, залишаємо все як є

«Вхідні параметри»

Тут зверніть увагу на параметр «Період». За замовчуванням буде стояти параметр 14. Як його налаштовувати точно не можу сказати, тут вже все залежить від вашого бачення ринку.

«Кольори»

Взагалі, по-моєму, якась абсолютно непотрібна фігня. На даній вкладці можна задати товщину, колір і стиль лінії індикатора

«Рівні»

Рівні - це те, про що я говорив вище. Це показники від 0 до 100. Нам необхідно встановити нижню і верхню межі, щоб оцінювати перепроданність і перекупленность ринку. Скрізь рекомендую ставити нижню межу 30, верхню - 70. Я особисто ніяких досліджень в даній області не проводив. У мене завжди стоїть стандарт - 30 і 70. А ви, може, вважаєте якось інакше.

«Відображення»

Тут вже потрібно налаштовувати таймфрейме. Я тут сам нічого не міняю, щоб RSI відображався на всіх таймфреймах

Використання індикатора RSI на практиці

Якщо не вдаватися в розумні подробиці, то елементарне застосування індикатора RSI таке. Спостерігаємо за лінією індикатора. Коли вона перетинає позначку 70 , Значить, ринок перекуплений, отже, потрібно відкривати коротку позицію. Якщо лінія індикатора перетинає позначку 30, значить, ринок перепроданий, і потрібно подумати про те, щоб відкритися вгору.

Ну і на закінчення хочу сказати істину, про яку пишуть в будь-якій книжці про Форекс. Використовувати один індикатор - це нерозумно. Кращі результати виходять в поєднанні. Тому шукайте гідну пару індикатору RSI!

Так, в майбутніх своїх публікаціях я, зрозуміло, буду більш детально розглядати практику застосування RSI. А сьогодні я описав елементарні речі, які робляться з його допомогою.