Створюємо власний бізнес з розведення тварин

Для старту власної справи, прекрасну можливість в собі несе розведення великої рогатої худоби (ВРХ), особливо, якщо ви знаходитеся в сільській місцевості. Але, для початку цієї справи, потрібно з усією ретельністю підійти до вивчення всіх особливостей і нюансів по вирощуванню ВРХ. В цьому матеріалі, замість того, щоб приводити в подробицях бізнес-план, ми постараємося в доступній і простій формі описати технологію ведення та основні моменти, які присутні в даному бізнесі.

Найголовніше це необхідність визначитися, які цілі переслідувати ви будете при розведенні тварин.

У цьому напрямку сьогодні маємо низку різноманітних методів для відкриття бізнесу по розведенню ВРХ. У першу чергу визначитеся, які породи вам потрібні: м’ясні, молочні, м’ясо-молочні (метод вважається комбінованим) або ви будете розводити породи для продажу молодняку.

Багато в чому визначення методу буде залежати від місцевості і її умов, де ви плануєте організувати ферму. Але як тільки ви визначитеся, переходите прямо до будівництва ферми. Обладнання закинутої в радянський час, можливо старої ферми буде ідеальним для вас варіантом. Але, якщо в безпосередній близькості такого корівника або ферми не спостерігається, ви будете змушені отримати ряд дозволів для такого будівництва, і для цього доведеться, як кажуть, попотіти.

Як тільки необхідне приміщення повністю готове до роботи, можна купувати поголів’я ВРХ. Ось декілька порад з вибору корів:

1) Всіх високоудійних корів можна охарактеризувати тим, що у них середина тулуба бочкоподібної форми, вони мають міцний, але тонкий кістяк, мускулатура в них розвинена недостатньо. Все це буде свідчити про гарний розвиток травної системи і легенів. Подовжена легка голова, невеликі тонкі рогу і не роздвоєна (не гостра) загривок також характеризують молочних корів. Спиною і задньою частиною тіла, зверху повинна утворюватися пряма лінія.

2) При виборі корів, особливу увагу приділіть вимені. Як правило, у корови, що дає велику кількість молока, вим’я повинно бути покритим рідкісними ніжними волосками. Після доїння воно істотно зменшується в обсязі, таким чином, утворюються на задній його частині шкірні складки (запас), і робиться м’яким. Шкіра на ньому при цьому виглядає дуже рухомий, еластичною і легко відтягується. При цьому, важливо зауважити, що після доїння у малоудойних вим’я корів практично не змінюється в обсязі, залишається щільним і м’ясистим. Велике значення має і форма вимені. Найбільш правильною вважають чашеобразне або ванноподібне. Менш продуктивні, як правило, корови, які мають примітивне козяче і округле вим’я.

3) найвища продуктивність корів в першій третині лактації, а далі поступово знижується до її повного закінчення. З віком збільшується і продуктивність (до 7 лактацій), а далі потроху падає, тобто віковий фактор тваринного також важливий. Буде добре, якщо ви дізнаєтеся дату народження. Якщо її визначити не вдалося, тоді скільки років корові можна дізнатися по рогах (кількість валиків, що відповідають кількості отелень). Додайте до цього числа ще два роки і дізнаєтеся більш-менш точний вік.

Після налагодження виробництва, визначте шляхи збуту готової продукції. Якщо ви будете займатися молоком, тоді вам допоможуть довколишні молокозаводи. Останні можуть купувати оптом молоко. Якщо ви плануєте виробляти м’ясо, тоді звертайтеся до м’ясопереробним комбінатам. І в обох випадках реалізація готової продукції буде проходити без проблем. Головною вашим завданням є правильне встановлення цін: вони повинні бути конкурентними і дозволяти вам виходити в хороший плюс за підсумками сезону.

В принципі, прочитавши це, ви вже самі зможете скласти правильний бізнес-план. Не забудьте в ньому врахувати регіональні особливості. У підсумку організувати своє рентабельне справа не складе особливої праці.

Щоб бути успішним потрібно знати: