Виробництво шоколаду

Погодьтеся, що дуже мало на світі людей, які не люблять солодке, хоча б іноді. Тому, якщо хочете мати свою справу, можете відкрити фірму з виробництва ексклюзивного, цікавого і незвичайного шоколаду, якого досі не було на ринку продажів. Це допоможе вам порадувати ласунів, себе і заробити хороші гроші.

Рентабельність виробництва шоколаду

Щоб відкрити фабрику з виробництва шоколаду, вам буде потрібно багато фантазії, так як змагатися зі світовими лідерами потрібно вміти.

Перейдемо до плюсів виробництва шоколаду. По-перше, шоколад винайшли, він є і буде! Шоколад – вічне життя. Це настільки смачна солодкість, що ніхто, хто любить шоколад, не зможе без нього прожати. Він буде до тих пір, поки все какао-боби не зникнуть. По-друге, у шоколаду проста технологія, нічого складного в цьому немає. По-третє, зовсім невеликі капіталовкладення, тобто почати бізнес – не важко. По-четверте, рекламувати продукт буде легко, так як багатьом ласунам захочеться спробувати щось нове.

Що ж стосується мінусів даного виробництво, так це наступне. По-перше, вам потрібно створити щось нове, унікальне, чого раніше, до вас, ще не було. Так як змагатися зі світовими брендами вкрай складно, навіть неможливо. Ну і по-друге, вам складно буде продавати великі обсяги продукції, так як відомі компанії займають дуже велику частину товарних полиць в магазинах.

Технологія виготовлення шоколаду

Класична технологія виготовлення шоколаду виглядає наступним чином. Вона складається з п'яти етапів. Перший етап — обсмажування какао-бобів. Другий етап – віяння і дроблення, тобто очищення какао-бобів та їх подрібнення. Третій етап – це пресування, змішування і подрібнення, тобто пресування розігрітих какао-бобів, для отримання какао-масла, потім змішування перетертих какао-бобів, цукру і какао-масла. Після чого ця маса відправляє на подрібнення, чим дрібніше подрібнення, тим ніжніший смак майбутнього шоколаду.Четвертий етап – коншировання отриманої маси, тобто її інтенсивне вимішування на високих температурах. Ну і п'ятий етап – це темперировання шоколаду, тобто охолодження шоколаду до двадцяти восьми градусів, а потім нагрівання до тридцяти двох, це контроль виробництва.

Після цього шоколад розливають по підігрітим форм, якщо потрібно, то додають начинки або різні добавки, наприклад, той же родзинки або горіх. Далі, шоколад відправляють охолоджуватися, а звідти шоколад попадає на конвеєр для упаковки, фасовки.

Виготовлення шоколаду в домашніх умовах

Також, якщо хочете, ви можете зробити або робити шоколад будинку. Для цього вам будуть потрібні наступні інгредієнти: п'ять столових ложок молока, п'ятдесят грам вершкового масла, приблизно сім, можна вісім столових ложок цукру, п'ять столових ложок какао, одна чайна ложка борошна і форми, в які ви будете вливати ваш шоколад до моменту його застигання. Можна взяти формочки для льоду.

Сама технологія приготування не дуже складна. Візьміть каструльку, влийте туди молоко, всипте цукор і какао, перемішайте і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і додайте вершкове масло. Поступово додайте борошно, безперервно і повільно помішуючи масу, знову доведіть до кипіння. Переконавшись, що борошно розташовувалася і розподілилася, прибираємо каструльку з вогню. Далі, ви вибираєте будь-яку начинку, це можуть бути горіхи, родзинки або інші смаколики.При цьому, якщо ви будете робити рідку начинку, то коли будете заливати шоколад у формочки, робіть це пошарово, тобто налили шоколад, налили начинку, знову шар шоколаду.

Після того, як ви приготували масу і начинку, у вас вже повинні бути приготовані формочки, туди ви заливаєте шоколад і ставите в морозильник, де шоколад зможе застигнути за кілька годин і стати шоколадом.

Вибір приміщення

Для того щоб виробляти шоколад, вам потрібно приміщення заводського типу. Це має бути приміщення, яке відповідає вимогам санітарно-епідеміологічної служби та пожежної служби. Також, там ви повинні будете розмістити обладнання для виробництва шоколаду і мати склад для приготованого шоколаду.

Обладнання

Для того, щоб виробляти шоколад, вам буде потрібно все необхідне обладнання. По-перше, вам потрібен жароміцний котел, який використовується для розпалювання жиру. По-друге, потрібно кульова млин, щоб виробляти начинки і шоколад. По-третє, подбайте про станції подання та зберігання шоколадної глазурі. По-четверте, не забудьте про темперируючу машину. По-п'яте, придбайте холодильний тунель для охолодження шоколадних виробів. По-шосте, вам потрібно лінія для формування шоколаду. В-сьомих, обладнайте свій цех лінією штампування.Ну і по-восьме, поставте установку для зняття цукерок.

На сучасних і добре обладнаних цехах виробництво являє собою автоматизовану лінію, яка закрита від зовнішніх впливів. Технічної оснащення даної лінії здатне підтримувати всі потрібні технологічні параметри, не залежно від стадії виробництва.

Ви повинні дотримуватися технологію, це дозволить вам випускати високоякісну продукцію.

Підбір сировини

Для виробництва якісної шоколадної продукції, вам потрібно буде підбирати якісну сировину. Для того щоб ваші покупці були задоволені, ви повинні провести якісний аналіз сировини, який ви захочете придбати. Вибирати постачальників важко, але зате це допоможе вам залучити більше покупців, якщо їм все ж сподобаються ваші ласощі.

Персонал

Для того щоб ваш цех нормально і якісно функціонував, вам будуть потрібні працівники. Це повинні бути уважні та відповідальні люди, які не будуть «валяти дурня» на роботі, а будуть стежити за тим, як просувається виробництво. Вони повинні стежити, щоб всі «йшло за планом». Це працівники цеху. Також, вам потрібні будуть фасувальники або фасовщиці, вам вирішувати. Вони будуть фасувати готову продукцію по коробках для зберігання і перевезення. Необхідно, так, подумати про працівників складу. Вони повинні будуть стежити за тим, який клімат повинен бути на складі, щоб товар не прийшов в непридатний стан. Не забудьте також і про прибиральниць. Адже в цеху, як і на складі, повинна бути постійна чистота, буквально стерильність. Ви ж все-таки робите харчову продукцію.

Реклама

Для реклами ви можете використовувати засоби масової інформації, а також видання, присвячені солодощів. Не забудьте про Інтернет і різні листівки, які можна роздавати в торгових центрах.

Висновки

Таким чином, незважаючи на велику конкуренцію, ви зможете вирватися на шоколадний ринок, якщо придумаєте такий ексклюзив, якого до цього моменту не було. Розбираються ласуни вас обов'язково оцінять, а ласунів, як відомо, дуже багато.