Виноград є рекордсменом серед ягід за вмістом цукрів у ньому багато вітамінів, він володіє прекрасними смаковими якостями. Вирощуванням винограду люди займаються вже дуже давно, використовуючи його ягоди, сік і навіть кісточки в кулінарії, косметології і, звичайно ж, виноробстві. Якщо ви готові до великої праці і володієте хорошим терпінням — вирощування винограду може стати для вас прибутковою та перспективною справою.
Головними вимогами для виноградної лози можна назвати воду і світло. Полив виноградника повинен здійснюватися не рідше 4 разів за сезон. При висадці молодих саджанців на постійне місце необхідно залити в ями не менш ніж по 2 відра води. Бажано перед посадкою обробити ділянку гарячим розчином марганцю.
Схили під виноградник потрібно вибирати сонячні, щоб не залишитися з мізерним врожаєм або без нього зовсім.
Обрізку виноградного куща необхідно виробляти в міру — не впадати в крайнощі, роблячи повну омолоджуючу обрізку молодого рослини, або запускаючи кущ зовсім, отримуючи в результаті зелену огорожу.
Можна вирощувати виноград у теплиці — так є можливість захистити його від негативного впливу природних умов. Більшість сортів винограду вимагають укриття на зиму.
Розводити виноград можна різними способами.
Вирощування з насіння використовується вкрай рідко. Витрати часу і зусиль не завжди виправдані — виноград втрачає свої сортові якості.
Розмноження за допомогою ґрунтових відводків здійснюють шляхом прикапивання пагонів піском шаром 10-15 см Після вкорінення відводок відокремлюють від куща і пересаджують на постійне місце.
Можна отримати відводки шляхом «повітряного» відділення. Для цього лозу обертають поліетиленовим пакетом, наповнюють його мохом, створюючи міні-тепличку. Приблизно через місяць держак вкорінюється і його можна висаджувати в грунт.
Найбільш розповсюджений спосіб розмноження — вирощування з живців, нарізаних восени дозрілої лози. До весни їх готують до посадці і висаджують у відкритий грунт.
Як і в будь-якій справі, у виноградарстві є свої нюанси, знання яких допоможе вам організувати вирощування і зберегти ваш виноградник.
Отримавши урожай і налагодивши збут ягоди, можна рухатися далі — зайнятися виробництвом домашнього вина, користується великим попитом. До того ж, будучи натуральним і екологічно чистим, таке вино завжди знаходитиме свого споживача. Власники невеликих ресторанів з задоволенням купують не тільки домашнє вино, але і ягоду.