Бізнес на вирощуванні майорану

У всі часи, одним з найбільш цікавих видів домашнього та сільськогосподарського бізнесу було вирощування різноманітних рослин. Практично в будь-яких умовах добре ростуть безліч видів зелені. Простим і гарним прикладом є зелений лук, який можна виростити без особливої праці прямо у себе на кухні. Однак, в цій статті ми проаналізуємо вирощування дещо більше, для наших широт, екзотичної рослини, ім'я якого майоран. Майоран відомий з давніх часів і його використовували і використовують у найрізноманітніших сферах людської діяльності.

Стародавні римляни, єгиптяни і греки майоран застосовували в декоративних і лікарських цілях, а також як прянощі. Його листя використовували, коли виготовляли красиві церемоніальні вінки. Сьогодні, головним чином, майоран використовують як пряність. Він служить одним із значних інгредієнтів для безлічі відомих страв і його використовують для консервування.

Листя майорану (висушені) показали себе як відмінна сировина для виготовлення лікарських відварів і для заварювання чаю. Подібного роду напої пити вкрай корисно при запаленні дихальних шляхів і проблемами з травною системою. Крім цього, майоран використовують для приготування цінних ефірних олій, а також його можна використовувати в якості звичайного кімнатного рослини (він прекрасно прикрашає квартиру).

Таким чином, надзвичайно великі сфери застосування подібного роду рослини. А це, в свою чергу гарантуватиме, що при старті бізнесу з вирощування майорану ви не будете стикатися з проблемами, пов'язаними з каналами збуту. На затребувані рослини попит завжди буде високим. Тепер потрібно обговорити основні питання, які стосуються моментів організації подібного роду підприємницької діяльності.

Для вирощування майорану в домашніх умовах, в першу чергу, вам необхідно зайнятися вибором відповідного земельної ділянки для висаджування розсади або засіву насіння. Ділянка може мати будь-яку площу. Тут все залежить від ваших можливостей і цілеспрямованості. Чим більший врожай ви хочете отримати, тим більшу площу необхідно засіяти. При цьому, звичайно, і вкладати грошей, і працювати ви будете змушені набагато більше. Під час складання бізнес плану врахуйте ці нюанси.

Вирощуванням майорану можна займатися як в теплиці, так і на відкритій землі. Перевагою першого способу є те, що у вас буде можливість збирати урожай зелені навіть взимку. Можна використовувати і, так званий, комбінований спосіб, коли насіння спочатку сіється в теплицях, а вже отриману після розсаду можна переносити на відкриту землю. Особливо актуальний цей спосіб у тих регіонах, де відзначається недостатня кількість опадів. У таких регіонах, зазвичай, грунт (зокрема, її верхній шар) занадто суха і непридатна для пророщування насінини.Ви можете також використовувати звичайні квіткові горщики, якщо для отримання розсади у вашому розпорядженні немає парника або теплиці.

Майоран прийнято розділяти на два види — однорічній і багаторічний (материнка). Вибирайте, звичайно, самі, але на думку багатьох садівників багаторічні сорти є кращим рішенням. Подібного роду майоран росте кущем і здатний до п'яти років поспіль рости в одному місці. Втім, підстави для повноцінної підприємницької діяльності, ймовірно, краще вдатися до використання обох форм рослин.

Розсаду або насіння в грунт необхідно висаджувати на початку весни. Ряди розмістіть один до одного паралельно, з відстані близько півметра між ними. Висаджувати насіння необхідно на глибину від одного до півтора сантиметра. І рясно поливати в перші дні зростання. Пізніше потрібно здійснювати розпушування та прополювання грунту, а також не забувати поливати. Крім цього, необхідно проріджувати кущі після їх розростання. Між рослинами повинна бути мінімальна відстань більше тридцяти сантиметрів. Також можна спеціальними підгодовувати добривами грунт, особливо це стосується весняного періоду.

Можна вважати завершеним вирощування майорану, коли починається цвітіння. У цей час можна приступати до збирання врожаю, зрізуючи стебло рослини від поверхні землі на висоті близько п'яти сантиметрів. Однорічний майоран можна збирати два рази в сезоні. Перший раз до цвітінь, а слідом під час. Після збору врожаю вам залишиться лише підготувати його для майбутньої реалізації. Крім цього, у вас є можливість налагодити збут безпосередньо дорослих рослин і розсади.