Бізнес, пов'язаний з виробництвом та переробкою продуктів харчування, ніколи не втратить своєї актуальності, як би широко не розростався ринок. І якщо ви вирішили втілити цю ідею в життя, ви вибрали правильний напрямок, і завжди будете знаходити споживачів на свою продукцію, незалежно від сезону року.
Технологія гарячого копчення доступна всім
Власне процес копчення полягає у витримуванні підготовленого продукту в диму деревних матеріалів, отриманих при їх тлінні. Для організації цієї дії знадобиться коптильня, тирсу або тріска і продукт, який ви збираєтеся обробляти – риба, підготовлена до копчення.
Коптильня може бути зроблена професійна, великого обсягу, креслення якої легко знайти в мережі інтернету. В домашній умовах згодиться велике відро чи виварка, усередині якої буде розташовуватися решітка для копчення і джерело диму – деревні матеріали.
Коптити можна як свіжу, тільки що виловлену рибу, так і просолену заздалегідь. Причому другий варіант виходить смачніше, і попит на таку рибу буде вище. Дрібну рибу перед копченням допускається не потрошити, а при приготуванні великої риби можна набити випатрану тушку різними пряними травами.
На відміну від копчення холодним методом, коли риба обробляється остившім димом, які пройшли через довгий димохід, при гарячому способі утворення диму відбувається прямо під підготовленими тушками. Важливо контролювати, щоб дим ішов від тліючих деревних матеріалів. При горінні виділяються смоли, які додадуть гіркоту готовому продукту. Якщо риба жирна, після закінчення копчення її потрібно загорнути в папір.
Тонкощі, які корисно знати коптильщику
Щоб домогтися рівномірного задимлення ємність для копчення ставлять на відкритий вогонь, а всередину на її дно насипають тонкий шар тирси або тріски. При нагріванні від зовнішнього полум'я починає тліти дерево всередині коптильні. Саме цей дим і використовується в процесі копчення. Він додасть продукту золотистий колір і димний аромат. Різні види деревини дають різні відтінки готових тушок, а, використовуючи свої унікальні рецепти засолювання і застосування прянощів, ви зможете приготувати неповторну за якістю рибу гарячого копчення.
Весь процес копчення займає не більше двох годин, середній час знаходження риби в диму близько 20 – 40 хвилин. Тривалість копчення залежить від температури диму, розмір риби впливає на це незначно.
Копчена риба – затребуваний делікатес
Якщо ви вирішили серйозно розвивати цей напрямок бізнесу, готуйтеся до великого обсягу роботи. Попит на копчену рибу ніколи не падає, і якщо ви зумієте налагодити виробництво якісних продуктів, у вас завжди будуть замовлення на копчену рибу.