Вирощування та переробка лікарських або кулінарних рослин, для життя пропонує більше можливостей, ніж коли-небудь раніше. Перш був широкий сплеск інтересу до кулінарних і лікарських трав, який відкрив нові ринки, які чекають, щоб їх обслуговували дрібні виробники. Попит на трав'яні рослини і насіння швидко збільшується, і більшість розсадників повідомляють, що попит як і раніше випереджає пропозицію.
Загальні рекомендації для вирощування трав
Ростуть трави ми повинні помістити в першу чергу в рамках двох класифікацій: 1) однорічні трави, які взрастают з насіння, посіяних навесні, 2) багаторічні рослини, які вирощуються з насіння, як і коріння рослин, і які будуть рости з року в рік.
Однорічні трави включають аніс, календулу, базилік, кмин, кріп, чабер, настурції, огіркову траву, кервель, кунжут, кріп, майоран, петрушку і дягелю.
Багаторічні трави включають сідач, котовник, котячу м'яту, ромашку, зелений лук, живокіст, бальзамічну пижмо, дубровник, белокудренник, иссопу, лаванду, мелісу, любисток, м'яту, розмарин, руту, шавлія, салат родовика, сантолину, французький щавель, чебрець, естрагон і полин.
Однорічні трави все взрастают з насіння, посіяних навесні. При вирощуванні трав з насіння, слід пам'ятати, що більшість трав прийшли з Середземномор'я, де клімат сухий, сонячної та грунту на світлій стороні. Для досягнення найкращого результату ви повинні дублювати ці умови, наскільки це можливо. Багато сортів трав мають насіння, які проростають набагато більше часу, ніж насіння овочевих культур. Деяким щоб прорости потрібно близько 3-4 тижнів.
Способи сушіння
Трави, які збирають для сушіння, повинні бути обрізані при перших ознаках формування бутонів на рослинах. На цьому етапі розвитку, їх листя знаходяться на піку вмісту масел і аромату. Коли рослини готові до збору врожаю, зробіть це в ясну погоду, рано вранці, як тільки висохне роса. Обріжте рослини з досить довгим стеблом так, щоб траву можна було зв'язати в пучки і повісити сушитися.
Сушіння трав повинна піддаватися впливу добре циркулюючого повітря, і захищати від прямих сонячних променів. Температура сушіння близько 21 градуси дає найкращі результати. При хорошій циркуляції повітря і сухій погоді, де вологість низька, більшість трав буде достатньо сухими для обробки вже через 7 або 8 днів. Уникайте сушіння трави в місцях надлишкового тепла, а коли температура піднімається вище 30 градусів, — трави почнуть втрачати частину своїх ефірних масел.
Після того, як листя ретельно висушити, вони легко відокремлюються від стебел. Для видалення зламаних стебел та інших сторонніх предметів», просійте суміш через велике сито.
Обробка трав і рослин, вирощених для насіння
Найпопулярніші трави, вирощені для насіння — кріп, аніс, кмин, кунжут і гірчиця. На відміну від рослин, вирощених для листя, ці трави мають ретельно дозріти. Перевірте рослини, обережно торкаючись їх. Якщо насіння починають падати вони готові до жнив.
Збираємо урожай насіння
Щоб уникнути занадто великих втрат насіння, вирізуйте голівки квітки ніжно і обережно, нахиляючи їх у відро. Згодом весь урожай повинен бути розкладений на жорсткої тканини. Тепер обмолотите квітки так, щоб вивільнити насіння не пошкоджуючи їх. Після того, як насіння були обмолочені, вони просіваються через дрібне сито. Насіння повинні зберігатися повністю сухими в щільно закритій тарі в темному місці, подалі від сонячних променів.
Сушені кулінарні трави
Це одна з найважливіших структур трав'яного бізнесу, що пропонує хороші можливості для старту. Для початківців рекомендується почати з найпопулярніших сортів: чабер, розмарин, шавлія і т. п.
Упаковка
Невеликий виробник може використовувати кілька методів упаковки трав, в залежності від типу ринку, на якому він хоче працювати. У відносно дорогих, спеціалізованих продуктових магазинах, ви повинні будете використовувати якісні упаковки з художньо оформленими етикетками. Це складний ринок. Тому, щоб не гнатися за високими цінами та, відповідно, витратами, рекомендуємо для початку пакувати трави в поліетиленові або паперові пакети з маркуванням продукту.
Майбутнє трав'яного бізнесу
Вважається, що французи використовують у двадцять п'ять разів більше трав, у приготуванні їжі, ніж росіяни. Італійці, греки та іспанці використовують у двадцять разів більше. Трав'яний ринок у нашій країні перебуває у зародковому стані, який тільки починає прокидатися. Якщо люди в Росії просто почнуть активно використовувати, як мінімум, приправи, ринок збільшиться в десять разів.
Кілька заключних слів
У цій статті надана читачеві інформація, для відкриття трав'яного бізнесу, який має великі перспективи. Багато людей почали свій прибутковий трав'яний бізнес використанням цих рад. Ви, також, можете зробити те ж саме. Найскладніша частина будь-якого бізнесу знаходиться в запуску. Китайці, в своїй нескінченній мудрості, використовують приказку: «Щоб пройти шлях, ви повинні зробити перший крок». Ми могли б сказати трохи інакше: «Щоб почати трав'яний бізнес, ви повинні посадити перше насіння». Удачі вам.