Настало літо, спекотна пора відпусток і відпочинку. Люди потихеньку виповзають в парки і сквери, хтось вирушив у подорож, хтось на море. Літо – це чудова можливість заробити на відпочиваючих людей. Задумайтеся, з чим в нашій країні асоціюють літо. Далеко не останнє місце в списку названого займуть шашлики. Споконвіку люди готували м'ясо на відкритому вогні, отримуючи від цього тільки найприємніші емоції. Тому в даній статті ми поетапно розповімо вам, що потрібно зробити, щоб відкрити свою власну шашличну.
Збір необхідної документації
Першим кроком до відкриття своєї власної шашличної стане збір всіх необхідних для цього документів. Вам знадобиться наступне:
Висновок санітарно-епідеміологічної станції. Оформити його ви можете в Росспоживнагляді. Діє висновок п'ять років. Отримати його можна лише після проведення експертизи готової продукції і приміщення, в якому вона буде проводитися. Якщо ви вже зареєстровані як індивідуальний підприємець, то отримання не буде коштувати вам нічого. Однак від вас зажадають оплатити послуги посередника.
Гігієнічний сертифікат оформляється протягом пари місяців. Так само вам знадобиться дозвіл на розміщення шашличної у вибраному вами місці.
Приміщення та обладнання
Найчастіше, шашлична є звичайним літнім кафе, за одним винятком, там подаються шашлики. На невеликій ділянці землі встановлюють намет, і під ним відбувається процес приготування цього м'ясної страви. Дуже часто мангал для приготування ставлять на вулиці. У нашій країні широке поширення отримали шашличні біля дороги, багато водіїв, що проїжджають повз з радістю зайдуть в такий заклад поїсти. Виходячи з цього, ви повинні знайти гарне місце не далеко від дороги або інших багатолюдних місць.
Пам'ятайте, що ваш заклад зобов'язаний відповідати всім вимогам протипожежної безпеки. Так само вам може знадобитися водопровід, якщо ви не плануєте використовувати одноразовий посуд. Слід подбати і про зручність своїх клієнтів, а це означає, що ви повинні передбачити туалет. Для цього краще всього придбати парочку спеціальних біотуалетів. Це не сильно торкнеться ваш стартовий капітал, дуже багато компаній – виробники з радістю здають свої туалети в оренду всього за три тисячі рублів.
Що стосується обладнання, то нам буде потрібно:
· Стільці і столи, за якими клієнти зможуть зручно розташуватися;
· Холодильник, де буде зберігатися м'ясо для шашликів;
· Стійка – роздача, саме вона поділяє основний зал від кухні;
· Шампури і мангал, зрозуміло, без них у вас нічого не вийде;
Крім того, слід подбати про інтер'єр вашого закладу. Якісне обладнання і вдале приміщення при відкритті своєї шашличної відіграють далеко не останню роль.
Виробництво
Окрім приміщення та обладнання вам знадобиться і сировина, з якого ви будете готувати свої страви. Де ж краще всього придбати м'ясо? Для цього вам потрібно або домовитися про закупівлі в м'ясній лавці на найближчому ринку, або знайти хороших постачальників. При виборі сировини зверніть увагу на його якість, усе м'ясо повинно мати сертифікати, що засвідчують його якість та безпеку. Так само у вас повинна бути повна інформація про те, звідки була привезена продукція.
Хтось вважає, що краще всього купувати вже вимочене в маринаді м'ясо, бо хоч воно і дорожче, можна заощадити на маринаді. А інші воліють купувати сире м'ясо і виготовляти маринад самостійно.
Пам'ятайте, відвідуваність вашого закладу безпосередньо залежить від якості продаваного товару. Саме тому у вас повинен працювати тільки відповідальний і кваліфікований персонал, здатний забезпечити високу якість обслуговування ваших клієнтів.
Крім закупівлі м'яса, задумайтеся про отримання ліцензії на продаж алкогольних напоїв. Порадуйте своїх покупців прохолодним пивом в спекотні літні дні. Для збільшення свого прибутку ти так само можете продавати різні соуси, хлібні вироби й закуски.
Підбір персоналу
Пора зайнятися пошуком своїх майбутніх співробітників. Як і в інших закладах громадського харчування, половина успіху залежить від кухаря, адже саме він буде готувати їжу. Кухар зобов'язаний розуміти, що він робить, тобто мати досвід роботи. В хорошій шашличної більше половини виручки приносить саме шашлик, а пиво, закуски і салати всього лише додатковий прибуток. Крім кухаря вам буде потрібно ще кілька людей: адміністратор (його роль часто виконує сам підприємець), офіціант, касир і охоронець.Якщо ваше кафе буде не великих розмірів, то функції офіціанта і касира може виконувати лише один чоловік. Абсолютно у всіх працівників вашої шашличної повинні бути медичні книжки, в іншому випадку вони з'являться у них після першої ж перевірки, а саме після першого штрафу.
Реклама і просування
Ви можете заощадити на рекламі. Вашій невеликого кафе вистачить яскравої вивіски і кількох покажчиків. Але якщо ви відкриваєте свою шашличну в якому-небудь серйозному приміщенні, то вам знадобиться і серйозна рекламна компанія. Ви можете дати кілька оголошень в місцеві газети, розклеїти оголошення, роздати листівки на вулиці.
Висновки
Приготування і торгівля шашликом – це дуже вигідний бізнес, за один сезон ви можете отримувати більше двох мільйонів рублів чистого прибутку. Але ви повинні розуміти, що це сезонний вид бізнесу. Ніхто не стане сидіти в кафе і купувати шашлик взимку. Але якщо вас все-таки приваблює цей вид діяльності, і ви не боїтеся можливих труднощів, то вперед. При грамотному розвитку ви зможете окупити всі свої витрати в перший же сезон. Дерзайте, і у вас все обов'язково вийде. Удачі вам!