Ви напевно звертали увагу на якість їжі, яку нам можуть запропонувати різні кафе і їдальні, загалом, всі заклади громадського харчування. Вона має досить велике відміну від тієї їжі, яку ми можемо приготувати вдома. Причини такої (за моєю суб'єктивною оцінкою) суттєвої різниці, аналізувати ми не станемо. Проте, сам собою напрошується питання, з якої причини в першому варіанті не дуже смачно, а в другому, як кажуть, «пальчики оближеш»? Ідея відкриття такого бізнесу підійде тим, хто любить і вміє готувати і, відповідно, любить смачно поїсти.
І так, що ви можете запропонувати? Комплексні обіди, приготовлені в домашніх умовах можуть включати в себе такі страви: «гаряче» (курячий бульйон, суп з фрикадельками, суп-харчо, річний холодний борщ, пісний борщ, традиційний український борщ), на друге (котлети по-київськи, свинячі відбивні, стегенця курячі, заливна риба, смажена риба, гуляш по-угорськи), з гарнірів (спагеті, картопляне пюре, картопля-фрі), салати зі свіжих овочів, кондитерських виробів (торти, булочки, пиріжки), з напоїв (компоти, соки, кава, чай).І цей перелік, який ви зможете пропонувати своїм клієнтам, може бути значно розширений.
Вашими клієнтами будуть люди, які небайдужі до смачної їжі. Це можуть бути офісні працівники і підприємці та інші. І вони будуть знати, що на обід їх нагодують смачно і по-домашньому, і, що дуже зручно, прямо у них, в офісній «їдальні» (загалом, на робочому місці) і подадуть як говоритися і компот, і другі, і перші страви. Вашими клієнтами також можуть бути торговці на ринках або співробітники магазинів, які за специфікою робочого дня, не можуть залишити робоче місце.
Вашими конкурентами стануть, звичайно, ті ж вареничні, пельменні, закусочні, їдальні, кафе і т. п. Відповідно високу якість вашої їжі і помірні ціни, допоможуть вам здобути перемогу у такій, на перший погляд, нерівній боротьбі з конкурентами.
При юридичному оформленні ви обов'язково повинні мати санітарну книжку. Не забудьте про необхідність щорічно проходити медичний огляд і отримувати дозвіл і допуск до роботи в харчовій промисловості. Однак і цього в місті, де ви збираєтеся відкривати подібний бізнес, може бути недостатньо.
Для приготування обідів, ви можете використовувати свою кухню в якості приміщення. При цьому, чим кухня більше, тим краще.
З точки зору обладнання найголовніше, що вам знадобиться, це газова або електрична піч (краще хороша газова, так як вона дешевше у використанні). Не забудьте обзавестися каструлями і сковорідками різного розміру, а також хорошою морозильною камерою і великим, містким холодильником. Стане в нагоді і одноразовий посуд: вилки, ложки, склянки, тарілки. Для приготування різних страв хорошої якості вам необхідно знайти постачальника для закупівлі свіжих продуктів.
Враховуючи те, що надійніше залучити до роботи членів родини, ніж наймати працівників з боку, цей бізнес краще будувати як сімейний.
Для того щоб про вас дізналися, розклейте оголошення на стовпах та розмістіть рекламу в засобах масової інформації. Спробуйте ходити по офісах і пропонувати свої послуги.
Цей бізнес не несе в собі великих капітальних вкладень. Кошти знадобляться лише на рекламу і для закупівлі необхідних продуктів.
Ваш заробіток буде здебільшого залежати від ваших умінь спілкуватися з клієнтами та смачно готувати, а також від пропонованих страв.
Подальші перспективи лежати в розширенні асортименту пропонованої продукції і збільшення кола постійних клієнтів.
І не забудьте, готуючи їжу, вкладайте в кожне блюдо частинку своєї душі і вашим стравам не буде рівних.