Заробляємо на виробництві карамелі

По суті, карамельна продукція виходить шляхом змішування інвертного сиропу цукром і водою. Ці інгредієнти до тих пір варяться, поки не утворюється якась «тягучка».

У ряді дешевих сортів карамелі крохмальну патоку використовують замість інвертного сиропу. Якщо робити так, зверху такого роду цукерки часто покриваються кристалами цукру, і говорять тоді, що карамель засахарилась. Зрозуміло, це не є добре, особливо, якщо ми говоримо про серйозне виробництво. Тому, ряд технологів радять додавати тільки інвертний сироп. При цьому, його приготування дуже простий – необхідно розщепити цукровий розчин лимонної, оцтової або соляної кислотою.Внаслідок, сахароза розпадається на глюкозу і фруктозу (цей процес називається процесом інверсії). Далі отриману масу необхідно поділити на порції, за формами, заправити потрібними начинками і упакувати.

Існують два основних типу карамелі. Звичайну льодяникову карамель можна віднести до першого. Вона є найпростішою з погляду технологічного процесу та будь-яких додаткових інгредієнтів практично не вимагає. Необхідність є тільки у карамельній масі, яку ми описали вище. Іноді можуть бути додані харчові барвники та ароматизатори. Але сортів льодяникової карамелі є неймовірне розмаїття. Вони можуть мати різну упаковку, форму, забарвлення, і, звичайно, різні смаки і т. п.

До другого типу відносять карамель з начинкою. До складу таких цукерок входять два основних компоненти. В першу чергу, вони повинні мати (як і в першому варіанті) льодяникову основу. Друге що потрібно врахувати при формуванні цукерки простір усередині повинно залишатися порожнім, для подальшого додавання наповнювачів. Наповнювачем може виступати... все, що завгодно: помадки, мед, мармелад, горіхи, шоколад, джем і т. п. Вам ніхто не зможе перешкодити зробити такі начинки, які до вас ще ніхто не використовував.

На ринку також можна зустріти самі різні види карамелі: починаючи від лікувальних, закінчуючи карамеллю в глазурі.

З точки зору виробничих технологій, ми вже обговорили вище основні етапи. Тепер потрібно зібрати все воєдино. Точніше, в один рецепт. Таким чином, процес виготовлення солодощів з карамелі має приблизно наступний вигляд:

У першу чергу потрібно приготувати інвертний сироп. Крохмальну патоку, мабуть, використовувати не варто. Подібного роду економія вашого бізнесу може вийти боком.

Далі для одержання карамельної маси необхідно змішати всі потрібні складові.

Тепер охладим отриманий продукт до температури, необхідної для додання цукерок потрібної форми (десь 85 градусів).

Разом з вищезгаданими приговлениями робимо наповнювачі (якщо ви все-таки вирішили в процесі виробництва їх використовувати).

Після цукерки потрібно сформувати, фарширувати начинкою і глазурувати.

На наступному етапі отриману карамель потрібно охолодити до «правильного» твердого стану.

І, в підсумку, всі солодощі, які у нас вийшли, упакувати і відправити на склад або по точках збуту.

Зрозуміло, проробляти вручну цей весь процес — ідея не найкраща. Цукерки ручної роботи, безумовно, цінуються завжди. Але ми сьогодні обговорюємо серйозне виробництво в рамках не менш серйозного бізнесу. А це передбачає обсяги продажів на високому рівні. Тому, для виробництва карамелі, доцільніше придбати, так би мовити, міні-завод. Подібні автоматизовані лінійки, для отримання готових цукерок, вміють виконувати всі потрібні маніпуляції (та з мінімальною участю людини).

До того ж, всі витрати на придбання подібних систем буде з легкістю компенсовані.

Зрозуміло, вам потрібно вільне приміщення (понад 400 квадратних метрів), щоб помістити виробництво. При цьому, з точки зору місця розташування переживати не потрібно. Зазвичай обирають варіант, який найбільш сприятливий для підприємця.

Таким чином, виробництво карамелі, як ви вже встигли помітити відносно простий вид бізнесу, який в нашій країні завжди було і буде актуальним. Адже з кожним днем стає все більше любителів цих солодощів.